Kom igång med aktiehandel
Kort om Aktiehandel och vad det innebär
Med aktiehandel så kan man bli riktigt rik, men det finns en hake. För att ha chansen att dra in stora pengar på aktier så måste man också ta en större risk. Det här är något som man aldrig kommer ifrån. Men genom att välja en bra mäklartjänst för aktiehandel så kan man minska riskerna och se till att handla på ett vettigt sätt. Om du vill börja handla med eller kanske spara i aktier så är det viktigt att du lär dig lite mer om vad detta innebär. Med god kunskap så är det lättare att förstå hur stor risk man tar och det får givetvis betydelse för privatekonomin.
Vad är en aktie?
Med en aktie så blir du delägare i ett företag. Aktien är en mindre del av företaget så man kan säga att du med denna köper en liten del av verksamheten. Med aktier så kan man tjäna pengar på två olika sätt:
- Varje år så blir det utdelning vilket innebär att företaget betalar ut pengar till aktieägare. Om det har gått bra så kan det vara tal om större summor.
- Man kan också tjäna på kursuppgången då aktier ökar i värde genom att då sälja dessa.
Aktier prissätts i enlighet med de förväntningar som finns om företagets kommande vinster. Då prognosen lutar mot att det kommer att gå bra så ökar priset och tvärtom. Förväntningar påverkas av flera olika saker och priset på en aktie kan snabbt förändras då det kanske kommer nya uppgifter om företagets verksamhet och utveckling. Det är också därför som man måste hänga med i ekonominyheter då man vill syssla med aktiehandel.
Men är det inte en risk att äga en del av ett företag?
Det här är en viktig fråga. Även om du rent tekniskt äger en del av företaget då du är aktieägare så kommer du inte att ha samma ansvar för det som ägarna. Det här blir viktigt om företaget skulle gå i konkurs. I det läget så kommer den som äger aktier i företaget bara ta ansvar för riskkapitalet. Man riskerar alltså inte att bli ansvarig för andra skulder som företaget eventuellt har. Nu gäller det förstås att vara tillräckligt informerad och att inte köpa aktier i ett företag som är på väg att gå i konkurs. Det innebär ju en förlust som man inte får igen. Det är alltid en risk att äga en del av ett företag som man inte kan så mycket om. En del väljer med mening att satsa på företagen som inte spås lyckas men som ändå gör det. Det kan ge stor vinst. Köper man aktier i företag som anses vara trygga och säkra så kommer man inte att vinna lika mycket på detta, men samtidigt så riskerar man ju inte förluster på samma sätt som då man chansar och går mer på magkänsla.
Ska man satsa på aktier eller kanske på fonder?
En fond är en portfölj där man har samlat aktier och andra typer av värdehandlingar. Denna portfölj hanteras av en fondförvaltare som kommer att köpa fler aktier och värdepapper att fylla fonden med. Fondens delägare kommer att tjäna på smarta investeringar och de slipper själva bli experter på aktiehandel då förvaltaren tar hand om den biten. Med en fond så sprider man sin insats över olika aktier och industrier. Dessutom så kan man lägga lite mindre pengar på det hela vilket kan kännas tryggt. Samtidigt så måste man inse att fonden innebär en avgift och att fondförvaltare inte är gudar. De kan göra fel vilket då leder till förluster för de som äger delar av fonden. Om du är nybörjare på aktiehandel så är det inte så dumt att välja fonder. Då kan du investera mindre samtidigt som du får en spridning och därmed kan lära dig mer om olika typer av aktier. När man väl lär sig mer om hur aktier fungerar och vad som ger god avkastning så kan man börja med nya typer av investeringar där man kanske köper direkt till en egen aktieportfölj. Det ena utesluter inte det andra, men att skynda långsamt är ett klokt tips som man bör hålla i minnet.
Få hjälp av en aktiemäklare
Du behöver inte själv vara expert på aktier för att komma igång med handeln. Idag så kan man enkelt få hjälp av en aktiemäklare som är väl insatt i det som händer på börsen. Mäklaren som även kan kallas för nätmäklare håller sig uppdaterad och ger råd om hur du ska investera i aktier. Det här är inte gratis, aktiemäklaren tar ut ett courage för tjänsten, men kan ändå anses vara väl värt kostnaden då man på detta vis kan investera på ett klokare sätt.
Hur mycket kommer det att kosta att få hjälp?
Hur mycket det kommer att kosta att få hjälp av en aktiemäklare beror helt och hållet på vem du väljer. Det finns nätmäklare som har ett fast courtage per månad och då vet du precis vad det kommer att kosta. Andra kommer att beakta hur mycket du tjänar på aktiehandeln och ta ut en minimumavgift. Ju mer du tjänar ju större blir avgiften och tvärtom. Vilket du ska välja beror på hur duktig du är på aktiehandeln. Om du redan nu är vass så kan det ju kännas irriterande att dela större summor pengar med en person som inte tillför så mycket. Men tvärtom så kan det ju kännas helt rätt att som nybörjare betala för en tjänst som faktiskt leder till att man tjänar på investeringarna istället för tvärtom.
Välj en aktiemäklare som passar din profil
För att du ska kunna välja rätt aktiemäklare så är det viktigt att du betänker din egen profil. Den som kommer att lägga mindre summor pengar på handeln kommer att tjäna på en nätmäklare som inte tar ut för stora avgifter för mindre investeringar och som ger maximal hjälp. Man betalar ju inte bara för att investera i rätt aktier utan också för att lära sig mer om handeln och då är det bra att få hjälpen av en person som kommer att förklara och se det som självklart att ge detta stöd. Även den som kommer att lägga större pengar på aktier vill få en tjänst som kostar mindre. Då man omsätter större belopp så är det en fördel att ha en nätmäklare som har ett fast courtage som är lågt. Det innebär då att man betalar samma avgift oavsett hur mycket aktierna kommer att kosta och vilken utdelning de ger. Samtidigt så ska man få ett stöd som är skräddarsytt. Det bästa är när man kan få hjälp utifrån den nivå man befinner sig på. Då blir det också roligare att syssla med aktiehandel eftersom man då kan utvecklas i egen takt och lära sig mer av aktiemäklaren som förstår vad som kommer att vara relevant.
Vad ska en nätmäklare hjälpa dig med?
Det finns många aktiemäklartjänster och man kan ju undra vad man kan förvänta sig av dessa. Vilka krav ska man egentligen kunna ställa på en nätmäklare? En bra aktiemäklare ska:
- Ge dig den kunskap om aktier som du inte har
- Ta ut en avgift för tjänsten som är skälig
- Ge dig rådgivning när du ber om den
- Ha kunskapen om historik och annan viktig information
- Veta när det kan vara läge att sälja aktier som har nått ett högt värde
När du väljer en nätmäklare så får du fördelen av att alltid ha tillgång till tjänsten via din dator och kanske också via en mobil enhet. Du skapar ett VP-konto för värdepapper hos VPC (Värdepapperscentralen). Det går också att skapa en så kallad depå på den bank som man normalt använder. Ett VP-konto ordnar du också med via din egen bank. Det konto eller den depå som du har kommer att kopplas till det aktiekonto som du startar med en aktiemäklartjänst. Kontot hos aktiemäklaren är till för köp såväl som för försäljningar. Det är också på detta konto som dina utbetalningar från aktieutdelningar hamnar. När man väljer en aktiemäklare online så kan man handla aktier direkt på nätet. Då brukar det vara så att man får öppna ett VP-konto via den bank som aktiemäklaren använder sig av. Det allra vanligaste är att man köper några hundra aktier vid varje tillfälle. Om du inte har råd med en så stor investering så kan du istället välja att handla med så kallade udda poster. Det betyder att du köper färre aktier. Det är inte bara kostnaden som skiljer hela börsposter med hundratals aktier från udda poster med några få. Udda poster tar längre tid att hantera och det ska man vara väl medveten om.
Kan du tjäna pengar på aktier med säkerhet?
Nej, du kan inte med säkerhet tjäna pengar på aktier, men du kan minimera riskerna med den här formen av investeringar. Målet är att göra bra affärer men det betyder inte att du hela tiden måste vinna på dina investeringar. Även de mest luttrade investerarna förlorar då och då på aktier. Med mer kunskap så kan man vara bättre informerad och veta vilka aktieposter man bör hålla sig borta från och vilka som är på gång. Samtidigt så är det så att vissa har bättre fingertoppskänsla och det är de som kan göra de där klippen som alla drömmer om. Det som du måste hålla ett öga på är vad som händer med företaget som du köper aktier i. Om det börjar gå sämre så minskar värdet på dina aktier. Det är också viktigt att vara medveten om att risken för en börskrasch alltid finns. Om börsen kraschar så kan man förlora en del av det aktiekapital som man har byggt upp och det kan bli dyrt. Annat som du och din nätmäklare måste hålla koll på är:
- Vad som händer med konjunkturen. Om det blir inflation så påverkas givetvis aktiehandeln.
- Vad som händer med ränteläget. Om räntan blir hög så sjunker börsen, och om räntan sjunker så går börsen upp.
- Vad händer rent politiskt? Om det kommer nya regler som påverkar aktiehandeln så måste man veta det. Nya lagar kan ju påverka företag som man äger aktier i så att värdet ökar eller sjunker.
För att du ska få säker aktiehandel så kan det vara klokt att välja företag som har en god historia och som förutspås att fortsätta på samma vis. Lär dig mer om vilka industrier som innebär högre risker och undvik dessa. Du kan också välja att sprida aktier på ett sätt som gör att en förlust inte innebär att allt är förlorat. Det gör förstås att du inte vinner lika mycket på de aktier som det går bra för men säkerhet får man helt klart på detta vis. Aktiemäklare brukar ge rådet att man sprider sitt kapital på omkring 10 olika aktier.
Långsiktigt tänk är en bra förutsättning för hållbara aktieinvesteringar
Ett av de bästa tipsen för den som vill tjäna på aktier är att tänka långsiktigt. Det kan gå upp och ner på börsen men i det långa loppet så brukar det ändå vara så att korrekta investeringar ger utbetalning. Det är också därför som man kan spara i aktier på ett fördelaktigt sätt. Det är välkänt att aktiesparande kan ge mycket hög avkastning. När man låter längre tid gå så ser man den stora bilden och då har man förhoppningsvis kommit en bra bit från startpunkten. För den som vill tjäna pengar snabbt på aktier så kan det kanske vara av större intresse att investera i CFD:er eller till och med binära optioner där man inte köper aktier utan bara lägger pengar på vad som händer med deras värde. Vid sidan om aktiehandeln så bör man ha fler sparformer. Det kan kännas lockande att lägga alla ägg i en korg, men den som kombinerar aktiesparande med vanligt sparande samt bra räntefonder kan se stora fördelar med detta. Återigen, på lång sikt!
Välj en bra aktiemäklare för aktiehandel
Oavsett vad du väljer att göra så är det klokt att få hjälp med aktiehandel från en erfaren och seriös aktiemäklare. Det kan du få via din bank eller direkt online. Ta dig tid till att få lite information om hur mäklaren jobbar och läs även mer online om tjänsten. I forum så kan du ta del av vad andra som använder samma nätmäklare har att säga om den. Det kan vara en bra utgångspunkt då du är ute efter att få dina pengar att växa på bästa möjliga vis.
❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 3 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 12000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 3 mån 💵 Min 500 kr 💰 Max 12000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 1 - 49 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 6 - 36 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 30000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 12 - 60 mån 💵 Min 3000 kr 💰 Max 25000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 60 mån 💵 Min 500 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 0 år 🗓️ Låneperiod 1 - 76 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 30000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 0 - 0 mån 💵 Min 500 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 1 - 60 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 3 - 60 mån 💵 Min 2000 kr 💰 Max 50000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 2 - 3 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 12000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 21 år 🗓️ Låneperiod 1 - 26 mån 💵 Min 500 kr 💰 Max 25000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 24 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 1 - 12 mån 💵 Min 3000 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 12 - 180 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 600000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 12 - 96 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 50000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 0 år 🗓️ Låneperiod 1 - 36 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 40000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 12 - 72 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 40000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 1 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 5000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 22 år 🗓️ Låneperiod 12 - 60 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 12 - 180 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 600000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 3 mån 💵 Min 500 kr 💰 Max 12000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 60 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 50000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 1 - 36 mån 💵 Min 500 kr 💰 Max 30000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 12 - 60 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 30000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 22 år 🗓️ Låneperiod 3 - 24 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 2 - 24 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 40000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 12 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 1 - 3 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 10000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 1 - 24 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 12 - 80 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 50000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 6 - 60 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 35000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 180 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 600000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 2 - 24 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 40000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 2 - 24 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 40000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 23 år 🗓️ Låneperiod 12 - 144 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 600000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 20 år 🗓️ Låneperiod 24 - 180 mån 💵 Min 5000 kr 💰 Max 5000000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 12 mån 💵 Min 500 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 12 - 144 mån 💵 Min 1000 kr 💰 Max 500000 kr 📈 Ränta n/a ❗ Åldersgräns 18 år 🗓️ Låneperiod 1 - 12 mån 💵 Min 500 kr 💰 Max 20000 kr 📈 Ränta n/a